We willen verbondenheid en samenhorigheid stimuleren. Verder willen we mensen helpen beter om te leren gaan met verantwoordelijkheid en het stellen en naleven van prioriteiten. Ook willen we elkaar stimuleren tot het uiten van onze emoties, opinies en onze creativiteit in woord, beeld, klank... Hierdoor werken we aan gelukkigere, sterkere mensen en een gezondere leefomgeving. www.lifa.nu
vrijdag 15 februari 2013
Rookverbod leidt tot minder prematuurtjes
06:15 WETENSCHAP De invoering van het rookverbod heeft geleid tot een daling van het risico op vroeggeboorte. Dat blijkt uit een onderzoek geleid door Tim Nawrot, milieu-epidemioloog aan de Universiteit Hasselt.
De professor spreekt van 360 vroeggeboortes minder per jaar in Vlaanderen. De resultaten werden gepubliceerd in de prestigieuze British Medical Journal.
Rookverbod
In de jaren voor 2006 was het risico op vroeggeboorte - bevalling voor het einde van de 37ste week van de zwangerschap - vrij constant, vertelt Nawrot. Maar na de invoering van het rookverbod in restaurants, in 2007, daalde het risico op vroeggeboortes met 3,13 procent.
Met het rookverbod in eetcafés in 2010 nam dat risico met nog eens 2,65 procent af. In totaal daalde het risico op vroeggeboorte dus met zowat 6 procent, wat overeenkomt met 360 vroeggeboortes minder per jaar.
"Een baby die op 36 weken geboren wordt, heeft dubbel zoveel kans op een handicap of een blijvende ziekte", zegt gynaecoloog Wilfried Gyselaers. "Op 30 weken is dat al 20 keer meer kans. Meest voorkomend zijn harten vaaktziektes." In een Zweedse studie is er zelfs sprake van zo'n 31 procent meer risico op overlijden als volwassene.
Eén op tien vrouwen rookt nog tijdens zwangerschap
Het rookverbod heeft overigens wel gezorgd voor een algemene daling van het aantal rokende vrouwen. In 1997, 2001 en 2004 rookten in Vlaanderen nog 22 procent van de vrouwen, in 2010 was dat 17,9 procent. Zo’n 12,3 procent bleef weliswaar roken tijdens de zwangerschap.
Lees vandaag meer in HBVL.
CV/Belga
hbvl.be/nieuws/wetenschap
dinsdag 12 februari 2013
Publieksraadpleging: aanvraag voor een veldproef met genetisch gewijzigde populieren
Hieronder delen we de link naar de publieksraadpleging van de overheid voor toelating van een veldproef met Genetisch gemanipuleerde planten, we nodigen je graag uit hier even tijd voor te maken om de overheid uw mening hierover duidelijk te maken...
Directe link naar volksraadpleging
Publieksraadpleging: aanvraag voor een veldproef met genetisch gewijzigde populieren
08/02/2013
De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu informeert u over een aanvraag voor een veldproef met genetisch gewijzigde populieren, bedoeld om hun eventuele gebruik als grondstof voor hernieuwbare biogebaseerde producten en bio-energie te evalueren. De publieke raadpleging over deze proef loopt van 5 februari tot en met 7 maart 2013.
De genetisch gewijzigde populierenlijnen hebben een licht gewijzigde houtsamenstelling. Met name de samenstelling van de lignine is gewijzigd door het inbrengen van een gen dat de aanmaak van het enzym Cinnamyl Alcohol Dehygrogenase (CAD) beïnvloedt. Dit enzym is van nature al aanwezig en speelt een rol in de aanmaak van lignine.
In tegenstelling tot de gelijkaardige, lopende veldproef (B/BE/07/V2), hebben deze populieren geen verlaagd ligninegehalte maar is hun lignine anders samengesteld.
De veldproef zal het mogelijk maken te evalueren of de genetisch gewijzigde populierenlijnen ook in open veld, onder natuurlijke omstandigheden, een biomassa produceren die op een veel efficiëntere manier naar suikers kan worden omgezet. Deze suikers kunnen vervolgens omgezet worden in allerlei producten zoals bioplastics en biobrandstof.
Als burger kunt u zich over deze veldproefaanvraag uitspreken. Bij elke aanvraag voor het gebruik van een genetisch gewijzigd organisme organiseert de overheid gedurende 30 dagen een publieksraadpleging (zoals vastgelegd in het Koninklijk Besluit van 21 februari 2005 tot reglementering van de doelbewuste introductie in het leefmilieu evenals van het in de handel brengen van genetisch gemodificeerde organismen of van producten die er bevatten).
U krijgt hiervoor toegang tot diverse gegevens uit het aanvraagdossier B/BE/13/V1 (.HTML) en tot een online-formulier om commentaar te geven of vragen te stellen over het dossier.
De raadpleging over deze veldproef loopt tot en met 7 maart 2013.
Algemene informatie over GGO's en raadplegingen van het publiek (.HTML)
Abonneren op:
Posts (Atom)