Het toxisch plan van Parijs
Vandaag lezen we in de standaard over de onderhandelingen tussen België en Frankrijk over een zoveelste akkoord dat gesloten moet worden over Dexia.
Laat ons hopen dat onze regering vertegenwoordigd door onze ministers onze belangen in deze goed behartigd en zich laat bijstaan door verstandige economen en adviseurs zodat we hier geen geld aan verliezen.
Het gaat om ongeveer evenveel geld dan we moeten besparen op onze begroting in 2013. Dit soort beslissingen zijn minstens zo belangrijk als gewoon beleid. We moeten hier niet lichtzinnig mee omgaan.
Bart Neys
FRANKRIJK WIL MILJARDEN AAN SLECHTE KREDIETEN DUMPEN BIJ DEXIA
BRUSSEL - België en Frankrijk onderhandelen niet alleen over vers kapitaal voor Dexia, maar ook over een herverdeling van de miljardenrisico's. Zo wil Parijs 2 miljard aan ‘toxische' Franse kredieten bij Dexia dumpen.
Frankrijk en België werken koortsachtig aan een nieuwe kapitaalverhoging van 5 tot 7 miljard euro voor Dexia. Dat geld is nodig om de restholding niet failliet te laten gaan, zodat de achtergebleven miljardenrisico's verder kunnen worden afgebouwd. De kapitaalinjectie is een cruciaal onderdeel van het definitieve ontmantelingsplan, dat ten laatste volgende week aan Europa moet worden voorgelegd. Maar over tal van punten hebben Frankrijk en België nog altijd geen akkoord:
1. Toxische kredieten
Een eerste discussiepunt draait rond de 12miljard euro aan ‘toxische' kredieten aan Franse steden en gemeenten. Tegen die kredieten lopen in Frankrijk tal van rechtszaken. Frankrijk wil slechts 10 miljard euro meenemen naar een nieuwe Franse bank voor steden en gemeenten.
De resterende 2 miljard euro aan toxische kredieten zouden onze zuiderburen achterlaten bij Dexia, dat via een franchise ook nog een deel van het risico op de 10 miljard in Parijs zou blijven dragen. Maar dat is niet naar de zin van Europa en België, die het plan afwijzen of een compensatie eisen.
2. Onderpand voor renteswaps
Een tweede discussiepunt is het Belgische voorstel om het onderpand voor de renteswaps van Dexia volledig of gedeeltelijk door te schuiven naar de overheden. Vandaag is er bij Dexia liefst 32miljard euro cash in dat onderpand geblokkeerd. Als België en Frankrijk zich daarvoor (deels) garant stellen, kan er in één klap ‘5 tot 10 miljard euro' aan cash vrijkomen.
3. Verdeelsleutel
kapitaalverhoging
Daarnaast wordt er ook geruzied over de verdeelsleutel van de kapitaalverhoging. Parijs wil dat ons land 60,5 procent voor zijn rekening neemt, net als bij de staatswaarborgen. Maar eerdere akkoorden voorzien contractueel een 50/50-verdeelsleutel.
‘Het worden aartsmoeilijke gesprekken', zeggen bronnen dicht bij het dossier. ‘Vergelijk het met een apothekersweegschaal met acht armen: alles moet perfect in evenwicht zijn, zo niet is er geen akkoord.'
bron: De Standaard
Geen opmerkingen:
Een reactie posten