zaterdag 27 oktober 2012

Het winteruur,wat vind jij ervan? Etes-vous favorable au changement d'heure?


Texts francophones en bas.

Vannacht draaien we de klok weer een uurtje terug. Misschien kunnen we een petitie starten om het winteruur aan te houden in de zomer?
Hieronder delen we enkele artikels over het winteruur.

In de nacht van zaterdag 27 oktober 2012 op zondag 28 oktober schakelen we over van zomertijd op wintertijd. Om juist te zijn: zondagochtend om drie uur 's ochtends draaien we de klok één uur achteruit, drie uur wordt twee uur. 
De overschakeling naar wintertijd heeft drie directe gevolgen: je zal zondagochtend een uur langer kunnen uitslapen. De zon komt vanaf zondagochtend een uur vroeger op en gaat een uur vroeger onder.
De huidige regeling voor de zomertijd dateert van 1977. Onder invloed van een economische crisis begon de overheid met de tijd te spelen. Door de uren met zonlicht meer te laten samenvallen met het leefpatroon van de mensen, hoopte men energie te besparen.
Ondertussen is dat energie-argument al voltooid verleden tijd. Verschillende studies hebben uitgewezen dat er niet of nauwelijks wordt bespaard en dat de invoering van de zomertijd talrijke nevengevolgen heeft. Ochtendfiles rijden langer in het donker, avondfiles rijden meer in verzengende ozon-hitte, biologische klokken raken ontregeld, de zomerhitte blijft een uur langer hangen in de slaapkamers.


Meer ongevallen door aanpassing uur

Archieffoto PhotoNews


07:17 BINNENLAND Volgende nacht schakelen we over van het zomer- naar het winteruur. Het goede nieuws is dat u dan een uurtje langer kan slapen. Het slechte nieuws is dat er volgens een onderzoek van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) meer verkeersongevallen gebeuren tijdens de komende maand. Dat schrijft een krant van De Persgroep.
Het BIVV onderzocht alle verkeersongevallen tussen 2001 en 2010 en stelde vast dat de gevaarlijkste momenten altijd op dezelfde momenten vallen. Vooral tijdens de maand na de overschakeling van het zomer- naar het winteruur, en dan specifiek tussen 17 uur en 18 uur, gebeuren er opmerkelijk meer incidenten op de weg.
"Vanaf maandag speelt de avondspits zich af in het donker, een situatie waar alle weggebruikers een aanpassingsperiode voor nodig hebben. Dat is vooral het geval bij voetgangers", stelt Sofie Van Damme van het BIVV.

Terug naar de 'gewone tijd'.

De "wintertijd" is eigenlijk de gewone tijd en duurt vijf maanden. Binnen de Europese Unie geldt een richtlijn van de Europese commissie die bepaalt dat de zomertijd begint in het laatste weekeinde van maart en eindigt in het laatste weekeinde van oktober. In het laatste weekeinde van oktober wordt de klok om 3 uur 's nachts een uur teruggezet.
Bij de overgang van zomer- naar wintertijd wordt het 's ochtends eerder licht en 's avonds eerder donker. We hebben dus meer daglicht.

Winter- en zomeruur in België

De invoering van het zomer- en winteruur startte in België tijdens de eerste wereldoorlog. Van 1918 tot en met begin 1940 werd in België elk jaar de zomertijd ingevoerd. Maar nog wel op onregelmatige data en niet volgens een vaste afspraak, zoals nu.

Nog een uurtje verzet

In mei 1940 gelastte de Duitse bezettingsmacht om de klok nóg een uur vooruit te zetten. De klok liep in België voorheen op Greenwich Mean Time (UTC / GMT) en vanaf dat moment op Midden-Europese Tijd (CET). 
De zomertijd die in 1940 inging liep tot eind 1942. Van 1943 tot en met 1946 en daarna sinds 1977 gebruikt België de zomertijd. In West-Europa loopt de klok normaal gesproken al voor op de zonnetijd (in de Benelux circa 35 minuten). Gedurende de zomertijd wordt dit nog een uur meer. Dit extra uur wordt door sommige mensen als te groot ervaren.

Kritiek

Nadelen voor de mens

Tegenstanders hebben vooral bezwaar tegen de moeilijke omschakelingen tussen zomer- en wintertijd. Voor veel mensen is het niet zo gemakkelijk om bijvoorbeeld tijdens het winteruur 's morgens een uurtje langer te slapen. Vooral kinderen, ouderen en avondmensen hebben er last van. Daardoor kunnen ze de week na de aanpassing oververmoeid raken.

Planten en dieren verzorgen

Het is wetenschappelijk aangetoond dat de omschakeling met zomer- en wintertijd onze biologische klok behoorlijk in de war kan brengen. Maar dat geldt voor de hele natuur, zeggen tegenstanders. In de veeteelt ondervindt men ook problemen omdat bijvoorbeeld de koeien niet plotseling een uurtje langer zullen slapen als het winteruur wordt ingevoerd.. En in de landbouw moet men irrigatiesystemen aanpassen, want de planten hebben het meeste water nodig als de zon het hoogst staat. Door het verzetten van de klok is dit in de winter niet meer tussen 12:00 en 13:00, maar een uur vroeger. De kwekers en verzorgers van planten moeten hier rekening mee houden. In de tuinbouw wordt de regelapparatuur hieraan aangepast, zodat de klimaatstrategie voor het gewas niet verandert.

En zij zijn pro!

De voorstanders zijn er van overtuigd dat de omschakeling van zomer- naar winteruur en vice versa meer voor- dan nadelen heeft. Vooral vanwege de energiebesparing (maar de tegenstanders bestrijden dat met het argument dat besparing op verlichting tenietgedaan wordt door de hogere kost van de airconditioning).
Maar geef toe, geniet jij niet van de heerlijke lange zomeravonden? En tijdens het winteruur wakker worden als het al licht is, geeft toch meteen meer energie?

Altijd zomeruur?

Sommigen willen zelfs altijd zomertijd in België. Je hebt dan geen last meer van moeizame overschakelingen. En 's zomers geniet je dan van heerlijke lange zomeravonden, terwijl de 'zomertijd' er in de winter voor zorgt dat je na een lange werkdag weer thuis bent vóór het donker. Als de zomertijd ook in de winter zou gelden dan zou het rond de jaarwisseling wel pas rond 9 uur 's ochtends licht worden

Aanpassen van het uur oorzaak van depressie

Met het winteruur neemt ook het aantal landgenoten met vermoeidheid, neerslachtigheid en depressie hals over kop toe. Vooral baby's en kinderen hebben het erg moeilijk om hun dag- en nachtritme aan te passen. Dat is dan ook de reden waarom zovelen tegenstander zijn van het winter- en zomeruur. Deze omschakeling verstoort je slaap en zorgt voor allerlei gezondheidsproblemen. Waarom hebben we zoveel last met de omschakeling van zomer- naar winteruur? Wat zijn de symptomen en de gevolgen, en op welke manier kunnen we ons wapenen om de gevolgen van deze omschakeling zoveel mogelijk te beperken?


De omschakeling van zomer- naar winteruur is oorzaak van vele slaapproblemen. We worden vroeger wakker of geraken 's avonds bijzonder moeilijk of zelfs niet in slaap, met oververmoeidheid en zelfs ernstige concentratie stoornissen tot gevolg.  Naast allerlei klachten die te maken hebben met je slaap, zorgt de overschakeling naar het winteruur zelfs voor meer neerslachtigheid, angst, stress en depressies.

Problemen worden sterk onderschat

Volgens wetenschappers die de nadelige gevolgen van het winteruur grondig onderzochten, wordt  het effect van de overschakeling sterk onderschat. Dat uurtje verschil in slaap is er wél verantwoordelijk voor dat je slaapritme gedurende maar liefst tien weken grondig overhoop wordt gehaald. 

Aanpassing van zes weken

Bij het onderzoek naar de gevolgen van de overschakeling, leerden we dat we maar liefst zes weken nodig hebben om ons aan die overschakeling aan te passen. Bij de aanpassing naar het zomeruur bedraagt deze aanpassingsperiode vier weken. Voor diegenen die het zich kunnen veroorloven, is een siësta tussen dertien en vijftien uur ruimschoots voldoende om deze vervelende problemen van het winteruur voor een groot gedeelte op te lossen.

Depressie en gewichtstoename


De korte, donkere en mistige dagen
zijn oorzaak van vele problemen.
Dat de omschakeling naar het winteruur niet mag onderschat worden, wordt extra in de verf gezet door de talrijke gezondheidsklachten die aan deze omschakeling worden toegeschreven.  Het winteruur veroorzaakt de overbekende winterdip, in medische kringen 'Seasonal Affective Disorder'. Naast oververmoeidheid, slaap- en concentratieproblemen en depressie zorgt deze omschakeling ook voor een opmerkelijke gewichtstoename. De korte, donkere en kille dagen, de lange nachten en het tekort aan daglicht liggen volgens de onderzoekers aan de basis van al deze klachten.

Tekort aan melatonine 

Volgens wetenschappers heeft veel te maken met de donkere en kortere dagen en de verminderde aanmaak van  melatonine. Melatonine is een stof die door je lichaam wordt aangemaakt wanneer er weinig of geen daglicht is. Komt deze stof vrij, dan krijg je van je hersenen het sein dat het stilaan tijd wordt om je bed op te zoeken. Tijdens de wintermaanden is er veel minder daglicht, en maakt je lichaam dus ook veel meer melatonine aan. Dat is er de oorzaak van dat zij die te kampen hebben met een winterdip zich overdag oververmoeid voelen. Door het gebrek aan daglicht, wordt je biologische klok verstoord, en wordt je eigenlijk met dezelfde klachten geconfronteerd als met het overbekende fenomeen dat jetlag heet.

Tekort aan daglicht oorzaak van vitaminetekort

Een gebrek aan zonlicht is oorzaak van een tekort aan vitamine D, dat onder invloed van de zon door je lichaam wordt aangemaakt. Vitamine D Is belangrijk voor de aanmaak van kalk en heb je dan ook broodnodig voor het vormen van een sterk beendergestel.


Lichttherapie oplossing

We denken aan slapen, wanneer we er problemen mee hebben. We verslapen ruim dertig procent van ons leven. Je biologische klok speelt hierbij een hoofdrol, en telt 24 uur. Je kan uiteraard niet op ieder ogenblik van de dag slapen. De meest geschikte tijd om je bed op te zoeken, wordt door je biologische klok bepaald. Deze bevindt zich in je hersenen en coördineert vele lichaamsfuncties. Ze zorgt er ook voor dat je 's avonds slaperig wordt, zodat je (meestal) tijdig je bed opzoekt. Het is ook je biologische klok die ervoor zorgt dat, voor het ontwaken, je lichaam op de juiste temperatuur is en over voldoende energie beschikt om je verschillende activiteiten van de dag aan te kunnen. Vitale lichaamsfuncties worden door je biologische klok geregeld en op elkaar afgestemd. De afwisseling van licht en donker, zorgen voor een stabiele afstemming van je biologische klok.
Dat dit niet voor iedereen hetzelfde is, wordt geïllustreerd door het bestaan van dag- en nachtmensen. Eens je biologische klok geregeld, is het bijzonder moeilijk om dit ritme te wijzigen. Lichttherapie kan hierbij een handje helpen.

bron:http://leefgezonder.blogspot.be/

Meer dan 70 procent Vlamingen wil af van wissel zomer- en winteruur

vrijdag 23 maart 2012 om 10u32
Uit een poll onder 81.781 Vlamingen blijkt dat meer dan de helft van de ondervraagden een permanente zomertijd wil.
Dat blijkt uit ‘De grootste poll van Vlaanderen’ waarin de Vlaamse nieuwssites peilden naar de mening van de lezer over de wissel van zomer- naar winteruur.

Slechts 23,6 procent is voorstander van het huidige systeem waarbij zomer- en wintertijd elkaar afwisselen.

De belangrijkste Vlaamse nieuwssites sloegen op initiatief van het Radio 1-programma Peeters & Pichal de handen in elkaar voor ‘De grootste poll van Vlaanderen’ naar aanleiding van de overgang van de winter- naar de zomertijd dit weekend.
Dit weekend zomertijd
In de nacht van zaterdag op zondag moeten we onze klokken namelijk opnieuw verzetten van 2 naar 3 uur.

Rusland koos vorig jaar permanent voor de zomertijd . Volgens de Russische president Dimitri Medvedev werden de Russen ieder jaar weer ziek en gestrest van het aanpassen aan de wintertijd en daarom draaide hij eind vorig jaar de klok eens niet een uur achteruit. Altijd zomertijd dus.
Voor- en nadelen
Ook in Europa zijn velen de uurwisselingen en bijhorende narigheden beu. Tegenstanders menen dat de omschakeling met zomer- en wintertijd onze biologische klok behoorlijk in de war kan brengen. Vooral de moeizame aanpassing ligt bij velen moeilijk.
Voorstanders zijn er van overtuigd dat de omschakeling van zomer- naar winteruur en omgekeerd meer voor- dan nadelen heeft. Ze wijzen dan op de energiebesparing. Dat was ook de reden waarom de zomertijd in 1977 is ingevoerd. (TE)

Passage à l’heure d’hiver dimanche 28 octobre 2012

Publié le 22.10.2012 - Direction de l'information légale et administrative (Premier ministre)
Le passage à l’heure d’hiver aura lieu le dimanche 28 octobre 2012. À 3 heures du matin, il faudra retirer 60 minutes à l’heure légale : il sera donc 2 heures.
Le changement d’heure a été instauré en France à la suite du choc pétrolier de 1973-1974. Depuis 1998, les dates de changement d’heure ont été harmonisées au sein de l’Union européenne. Dans tous les pays membres, le passage à l’heure d’été s’effectue le dernier dimanche de mars et le passage à l’heure d’hiver, le dernier dimanche d’octobre. La Commission européenne a défini le calendrier fixant le début et la fin de la période d’heure d’été jusqu’à 2016 inclus. Le prochain passage à l’heure d’été aura lieu dimanche 31 mars 2013 (à 2 heures du matin).
L’objectif du changement d’heure est principalement de faire correspondre au mieux les heures d’activités avec les heures d’ensoleillement pour limiter l’utilisation de l’éclairage artificiel.

Etes-vous favorable au changement d'heure?

Par , publié le 
C'est un rituel: ce dimanche, on passe à l'heure d'hiver. Certains pensent déjà à l'heure de repos gagnée. D'autres n'aiment pas cette rupture de la routine. Et vous, comment vivez-vous ce mini décalage horaire? 
SOCIETE - Certains s'offusquent à chaque changement d'heure, d'autres s'en accommodent sans problème. Et vous?
REUTERS/Tyrone Siu
60 minutes de sommeil en plus! Ce dimanche, il faudra reculer sa montre pour passer à l'heure d'hiver. Que pensez-vous du changement d'heure? Perturbe-t-il votre routine? 

Changer d'heure affecte le quotidien. Selon le Docteur Sylvie Royant Parola, il faut bien préparer la transition entre heure d'été et heure d'hiver. Par exemple en se couchant une demi-heure plus tard les 2 jours qui précèdent le passage à l'heure d'hiver. 
En France, le changement d'heure existe depuis 1976. Son objectif est de faire des économies d'énergie -en grande partie sur l'éclairage- en faisant coïncider les horaires d'activité avec les horaires d'ensoleillement. Chaque année, cette méthode permet d'économiser 680 GWh, l'équivalent de la consommation d'électricité d'une ville de 250 000 habitants selon l'Ademe. 
L'Association contre l'heure d'été double (Ached) est contre le système du changement d'heure tel qu'il est appliqué en France. Selon l'association, il y a des effets nocifs sur le sommeil à cause du décalage entre l'heure solaire -c'est-à-dire la luminosité- et l'heure légale -qui conditionne les heures de sommeil.  
Et vous, comment vivez-vous le changement d'heure? Avez-vous des astuces pour faciliter cette transition? 
Retard, manque de sommeil, lever une heure trop tôt... Ce système vous a-t-il déjà joué des tours?

Comment bien passer à l’heure d’hiver

Cette nuit, on change d’heure et certains ont du mal à s’adapter. Nos conseils, âge par âge, pour se recaler au plus vite.

Anne-Cécile Juillet |Publié le 27.10.2012, 08h27



Remettez vos pendules à l’heure : cette nuit à 3 heures du matin, il sera 2 heures.

PHOTOPQR/« L’ALSACE »/JEAN-FRANÇOIS FREY


Ce soir, en vous couchant, vous croirez vous réjouir! Avec le passage à l’heure d’hiver, cette nuit, à 3 heures du matin, il sera en fait 2 heures. Soit une heure de rab pour profiter de votre dimanche. Pourtant, le changement d’heure, s’il paraît plus facile à vivre en hiver qu’en été, déstabilise tout autant notre horloge interne. 

« Notre rythme est marqué par deux hormones. A 5 heures, la cortisone nous donne un coup de fouet avant le réveil. Vers 23 heures, la mélatonine nous permet de trouver le sommeil », explique le docteur Marc Schwob, psychiatre et chronobiologiste*. Avec nos montres qui se décalent d’une heure, c’est toute cette machinerie qui doit s’adapter. Alors même si, cette année, le calendrier rendra ce passage un peu plus doux puisque l’heure d’hiver arrive aux premiers jours des vacances, voici quelques conseils pour ne pas trop en pâtir.

Couchez les bébés plus tôt ce soir

Même s’ils ne s’endorment pas tout de suite, il ne faut pas hésiter à avancer le rituel du coucher. Dernier biberon donné une heure plus tôt, éventuellement un peu plus consistant que d’ordinaire, une petite berceuse et au lit! Cela devrait permettre aux tout-petits de s’adapter à leur nouveau rythme.

Faites bouger vos enfants

« Il n’y a pas grand-chose à faire pour recaler les enfants jusqu’à 7-8 ans, précise le docteur Schwob. Sans chercher à les épuiser, un petit regain d’activité, cette semaine, les fatiguera sainement et les poussera donc à aller au lit plus tôt. » Cette année, avec les vacances, c’est l’idéal pour les balades en forêt, les tours à vélo ou les activités de plein air au square.

Adultes, réveillez-vous à la même heure que d’habitude

« L’idée, c’est de conserver l’heure habituelle du réveil pour la décaler petit à petit au  de la semaine », avertit le docteur Schwob. Par ailleurs, les simulateurs d’aube et les lampes de luminothérapie sont, selon le spécialiste, d’excellents outils : « Ils sont réellement efficaces, il suffit de vaquer à ses occupations dans la même pièce que la lampe, tout au long de la journée. » Seul regret : si on trouve dans le commerce des lampes de luminothérapie à des prix abordables, les simulateurs d’aube restent, eux, très chers.

Personnes âgées : pas plus de somnifères

« Nous sommes avant tous des animaux sociaux », sourit le docteur Schwob. Ce qui veut dire que les rendez-vous que la société nous impose (travail, repas, loisirs) correspondent à autant de « synchroniseurs » qui vont nous aider, bon an mal an, à surmonter le changement d’heure. « Les personnes âgées ont moins de synchroniseurs sociaux, du coup, elles auront moins l’impression d’être en jetlag ». Mais attention : déjà gros consommateurs de somnifères, les personnes âgées ne doivent pas, par anticipation, en augmenter les doses. Quitte à s’offrir une sieste demain après-midi en cas de réveil trop précoce.

source: www.leparisien.fr

Contacteer ons met uw opmerkingen over het veranderen van het uur: email
Contactez nous avec votres remarques à changer l'heure: email




Geen opmerkingen:

Een reactie posten