maandag 22 oktober 2012

Plastic in de Noordzee

Vandaag las ik een artikel over vervuiling van de zeeën en oceanen, met name door plastic.

Helaas hebben westerse landen nog steeds geen sluitende oplossing bedacht om verantwoordelijk om te gaan met grondstoffen en het afval wat dagelijks geproduceerd wordt.

Hoewel het niet zo moeilijk hoeft te zijn om de industrieën te belasten bij de aankoop van grondstoffen zodat zowel de bedrijven als de klanten nadien beloond kunnen worden bij een correcte afvalverwerking.

Een nieuwe politieke stroming met eenvoudige maar doordachte oplossingen daar wachten we met zijn allen op.
Maar die nieuwe stroming moeten we zelf vormgeven. Ik nodig jullie allen uit na te denken hoe jij hier aan kan bijdragen. Als je op een of andere manier met ons wil meewerken om dit samen te proberen kijken we uit naar
je reactie.

Wacht niet op een ander, doe wat in je mogelijkheden ligt en wat je denkt dat juist is.
Bart Neys voor Lifa


artikel Knack:

Hoeveelheid plastic in Noordzee groter dan gedacht


maandag 22 oktober 2012 om 15u35
Bij plasticvervuiling denkt men vaak aan de oceanen, waarin het afval de voorbije decennia samentroepte tot uitgestrekte plastic eilanden. Maar ook in onze Noordzee wordt er jaarlijks zo’n 20.000 ton afval, voornamelijk plastic, gedumpt.

Microplastics zijn overvloedig aanwezig in ons deel van de Noordzee. © AFP
Volgens experts kan het tot duizend jaar duren alvorens plastic volledig wordt afgebroken. In die tijd richt het plastic afval veel schade aan. Zeedieren en vogels raken erin verstrikt en lopen verwondingen op of stikken in het afval. Vooral microplastics, stukjes plastic kleiner dan 5 millimeter, hebben een grote impact op het ecosysteem van onze zeeën. Deze piepkleine deeltjes blijven over na degradatie en fragmentatie van plastic.

Op ons bord 
Maar microplastics worden ook geproduceerd. Je vindt ze in de vorm van minuscule bolletjes plastic in verzorgingsproducten, zoals scrubs. Deze microplastics geven de toxische stoffen die gebruikt worden bij hun productie af aan het zeewater. Bovendien nemen ze veel giftige stoffen, die reeds in het zeewater zitten, op. Zeedieren zoals mosselen, zeepieren en diverse vissoorten zien microplastics voor voedsel aan en spelen de kleine partikels binnen. Vermits plastic niet langs de biologische weg verteert, dringt het vaak giftige afval op die manier de hele voedselketen binnen. Zo komen de microplastics uiteindelijk ook op ons bord terecht.
Lien Bonnier, studente aan de Hogeschool West-Vlaanderen, werkte tijdens haar stage bij ILVO, het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek, mee aan een studie naar plasticvervuiling in het Belgisch deel van de Noordzee. Ze onderzocht er de opname van microplastics door inheemse zeedieren als Noordzeekrabben, zeesterren en wijting.
De impact verschilde duidelijk van soort tot soort. Zeesterren ondervinden weinig hinder van plastic. Doordat de partikels vaak nog te groot zijn, nemen ze geen microplastics op. Noordzeekrabben nemen de plasticpartikels wel op, maar blijken die vervolgens weer uit te scheiden, waardoor het effect van de vervuiling beperkt blijkt.
Erger is het gesteld met de wijting, een vissoort die veel voorkomt in de Noordzee en die, vooral in Frankrijk, gretig wordt geconsumeerd. Bij analyse van de maaginhoud werden bij alle onderzochte wijtingen plasticpartikels teruggevonden.

Plasticvervuiling in kaart 
Het onderzoek van Bonnier bracht de plasticvervuiling in de Noordzee ook letterlijk in kaart. Op verschillende locaties in het Belgisch deel van de Noordzee, waaronder de havengeul van Zeebrugge, een aantal zandbanken en het strand van Oostende, werden grondstalen genomen. Tot hun verbazing troffen de onderzoekers in alle zeebodem- en strandstalen sporen van plastic aan.
De ernst lijkt groter dan aanvankelijk werd gedacht: microplastics zijn overvloedig aanwezig in ons deel van de Noordzee. Het wordt dus hoog tijd om de plasticconsumptie terug te dringen als we willen voorkomen dat onze kust straks één grote plastic strand wordt.

Hieronder een mooi liedje van boudewijn de groot, De Noordzee.


Hieronder een filmpje wat duidelijk maakt wat het gevolg is van karnaval vieren, met bijzonder aandacht voor de praalwagens die met piepschuim gemaakt zijn en het onwaarschijnlijke afvalprobleem dat dit met zich meebrengt.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten