Bewerkt door: redactie − 16/10/12, 15u21 − Bron: belga.be
© belga.
Vorig jaar moest 15,3 procent van de Belgen rondkomen met een inkomen dat onder de armoedegrens ligt. Het aantal Belgen dat een risico op armoede loopt, heeft daarmee het hoogste niveau bereikt sinds het begin van de economische crisis. Dat blijkt uit cijfers die de Algemene Directie Statistiek van de FOD Economie vandaag heeft bekendgemaakt, naar aanleiding van 'Werelddag van verzet tegen armoede' op 17 oktober.
In 2010 had nog 14,6 procent van de Belgen een inkomen onder de armoedegrens. En ook de jaren voordien bleef dat aandeel schommelen tussen 14,6 en 14,7 procent, al was er al in 2007 wel een uitschieter van 15,2 procent.
Overigens is de armoedegrens voor een alleenstaande vastgelegd op een inkomen van 1.000 euro per maand, tegenover 973 euro in 2010. Voor een gezin met twee volwassenen en twee kinderen ligt de drempel op 2.101 euro (2.044 euro in 2010).
Risico voor vrouwen
Uit de cijfers, die gebaseerd zijn op een jaarlijks Europees onderzoek naar de inkomens en leefomstandigheden (EU-SILC-enquête), blijkt ook dat het risico op armoede bij vrouwen nog altijd hoger ligt dan bij mannen (16,0 tegenover 14,6 procent). Ook 65-plussers (20,2 procent) en alleenstaande ouders (38,5 procent) behoren tot de kwetsbare groepen.
Voorts blijkt dat werklozen (37,8 procent) erg vaak moeten rondkomen met een inkomen onder de armoededrempel. Maar ook 4,2 procent van de werkende mensen loopt kans om in armoede verzeild te raken.
Voor het onderzoek werden in België ongeveer 6.000 gezinnen (11.000 mensen) ondervraagd.
Voor de mensen die geïnteresseerd zijn in cijfers van de nationale schuld kan ik u deze onthutsende link doorgeven. Onze nationale schuld bedraagt meer dan 300 miljard euro, of een 30.000 euro per inwoner. Bovendien betalen we jaarlijks meer dan 11 miljard euro enkel en alleen aan rente op deze staatschuld.
Onze staatsschuld financieren kost vrij weinig"
"Op het einde van vorig jaar bedroeg de schuld 326 miljard euro. De rente die we voor dit jaar budgetteren is rond de 11,5 miljard. En die bedragen zijn de voorbije jaren telkens gedaald, zowel in absolute als in relatieve termen ten opzichte van het BBP.", stelt Deboutte.
In totaal bedraagt de rente die België betaalt op de schuld 3,2 procent van het bruto binnenlands product. "Dus financieel gezien kost onze hoge staatsschuld vrij weinig. Budgettair gezien zijn de risico's ook vrij beperkt aangezien er een groot stuk van de schuld, 35 procent in totaal, op lange termijn uitstaat. "
Volgens Vuchelen is het feit dat we een relatief klein deel op lange termijn hebben belegd een gevolg van een structureel probleem van de jaren 80 toen men veel op korte termijn belegde. En men is er nooit in geslaagd om dat echt te doen keren.
(Bron: Z-Talk)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten